Haber

Tava ciğerinin can dostu Karabiber hasadı 100 işçi ile 40 derece sıcaklıkta başladı

Tava ciğerinin can dostu Karabiber hasadı 100 çalışanla 40 derece sıcaklıkta başladı.

EDİRNE – Edirne’de karaciğerin can yoldaşı patentli ve tescilli Karaağaç biberinin hasadı 100 tarım işçisiyle 40 derece sıcaklıkta başladı.

Edirne’de karaciğerin can dostu Karaağaç acısının hasadı 40 derece sıcaklıkta başladı. Biberler dizilip kurutulduktan bir buçuk ay sonra 800 TL’ye satılacak. Bir kilo dolmalık biber 50 TL’ye alıcı buluyor.

Edirne’nin meşhur tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olarak misafirlere ikram edilen Karaağaç acı biberini hasadı yapan tarım işçileri, hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı günlerde güneşin altında büyük emek harcıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işçiler tarafından toplanmaya başlanan acı biberler, iplere dizilip kurutulduktan bir buçuk ay sonra sofralardaki yerini alacak. Meşhur Karaağaç, Edirne’nin yanı sıra İstanbul, Bursa, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ, Bodrum ve daha birçok şehrin tatlı acısıyla buluşuyor. Tarım işçileri ise günlük 300 ile 400 lira arasında ücret kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Edirneli üretici Tunahan Ule, Karaağaç biberi hasadına başladıklarını belirterek, “Edirne’nin Karaağaç İlçesi’nde 97 dönümlük alanda Karaağaç acı biberi yetiştiriyoruz. Biberlerimizi bu yıl biraz geç ektik. yağmurlar normalde 1 mayısta ekerdik ama 15 mayısta dikeriz mecbur kaldık bu olunca hasata geç kaldık 15 temmuzda yapmamız gerekeni bugün hasad ediyoruz biberimiz patentli Biber Edirne’nin Karaağaç ilçesinde sadece hudut arazilerinde yetişir Biberi toplamaya devam ediyoruz İplere geçirilip gölgede kurutulur Kuruduğu yer nemli olmamalı Bu biberi havalarda topluyoruz. 40 dereceye ulaşmak zor ama alıştık.Bu sene 250 tona yakın verim bekliyoruz.Bu biber sadece Edirne’ye değil diğer illerdeki ciğercilere de buradan gönderiliyor ama mutlaka “Islanırsa kurumaz. Kuru hali kilosu bu sene 800 liradan satılacak” dedi.

“İki sevgili bu yıl geç de olsa kavuşmak üzere”

Sıcak havalarda çalışan tarım işçilerine kavala kurabiyesi ikramında bulunan Edirne’yi Tanıtma ve Ciğer Tava Kalitesini Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, “Bu yıl geç de olsa iki sevdalı kavuşmak üzere. .Tava ciğer dünyanın en tatlı acısıyla buluşuyor.Burada yüzlerce ton hasat yapılacak.O yüzlerce ton biber de iplenip kurutulacak.Daha sonra bir buçuk gün sonra sofralarımıza gelecek. Aylar Bu biberi özel kılan Karaağaç’ın kendisidir.Yani 3 suyun geçtiği yerde kendi tohumu ile yetişir.Bu biber dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmez acılığı Ülkemizde çok acılar var ama orada Böyle tatlı bir acı olmaz” dedi.

Tarım işçilerinden Sevdiye Kabakçı, sıcakta çalışmanın zor olduğunu ancak mesaiye devam ettiklerini belirtti.

Mevsimlik personel Hülya Yaprak, sıcak havalarda çalışmaya alıştığını vurgulayarak, birçok işin hasadında çalıştığını ve şimdi de biber hasadı yaptığını söyledi.

Biberlerin bu yıl verimli geçtiğini söyleyen çalışanlardan İsk ​​Tabakçı da işlerini çok beğendiğini söyledi.

Biber hasadının güzel geçtiğine değinen mevsimlik tarım işçilerinden Serap Armutkıran, ailenin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını belirterek, “Hava çok sıcak ve yevmiyemiz 400 lira. 40 derecenin altında çalışıyorum. 30 yıldır biber topluyorum. Kızımı okuttuğum için çalışmak zorundayım. Biber toplamayı sevdiğimiz için 4 elde topluyoruz” dedi.

Diğer tarım çalışanları da sıcak havanın kendilerini etkilemesine rağmen işlerinden memnun olduklarını ifade ettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu