Borsada pandemi sonrası en kötü ilk çeyrek
EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ
Gerek seçim öncesi bekleme süresi gerekse yatırımcıların geçen yılki rekor artışların ardından düşüşe geçen Borsa’da alternatif yatırım araçlarına yönelmesi düşüşte etkili olan unsurlar olarak öne çıktı. Ayrıca ilk çeyrekte ödenen temettüler ve sermaye artırımı sonrası hisselerde yaşanan dalgalanma da ilk çeyrek performanslarında etkili oldu.
Pandemi döneminin başladığı 2020 yılında borsada sert satışlar yaşandı ve ilk çeyrekte yüzde 21,6 kayıpla başlayan yıl, ikinci çeyrekte kayıplarını telafi ederek yüzde 30 arttı.
2021’de borsa yüzde 5,7 kayıp yaşarken, BİST-100 endeksi yıl genelinde yüzde 25,8 kârla yılı tamamladı.
Geçen yıl her çeyrekte ilgi vardı
2022 yılında küresel piyasalardan farklı olarak Borsa İstanbul, negatif reel faizler ve yüksek enflasyon ortamında getiri arayışlarının merkezi haline gelmişti. 2022 yılının tamamında yüzde 200’e yakın artış gösteren BİST-100 endeksi, 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 20’lik faiz oranıyla dikkat çekti. ikinci çeyrekte yüzde 7,7, üçüncü çeyrekte yüzde 32 ve son çeyrekte yüzde 73 prim.
Bu yılki kayıplar/kazançlar, 10 yıllık ortalamadan farklı bir tablo çiziyor
Aylık bazda ise 2023 yılının ilk ayını yüzde 9,7 kayıpla tamamlayan Borsa İstanbul, deprem felaketinin yaşandığı Şubat ayını yüzde 5,2 primle kapatırken, Borsa İstanbul müteakip birçok tedbirle kapatılıp açıldı. 10 yıllık ortalamalarda Ocak ayındaki yüzde 3,8’lik primin, Şubat’taki yüzde 1,3’lük kaybın ve Mart’taki yüzde 0,7’lik primin ise tam tersine 2023’teki aylık getiri/kayıpların tam tersi tabloyu çizdiği görülüyor.
Sektör ve pay bazında getiri ve kayıplar
BİST-100’ün yılbaşından bu yana yüzde 12 değer kaybettiği ilk çeyrekte, deprem sonrası olumlu ayrışan sektörlerin ortasında ilk sırayı çimento bölümü aldı. Buna göre Oyak Çimento, ilk çeyrekte yüzde 50’nin üzerinde getiri ile birinci sırada yer aldı. İkinci sırada gıda enflasyonu beklentilerinden etkilenen Migros’u geçen yılın gelir şampiyonu arasında yer alan Teşebüs Elektrik izledi. En çok kazandıran dördüncü hisse ise Stellantis anlaşması sonrası alımların etkili olduğu Tofaş Türk Otomobil Fabrikası oldu. Tofaş ilk çeyrekte yüzde 15’in üzerinde getiri sağladı.
Geçen yıl en çok artan şirketlerin ortasında yer alan enerji şirketleri, bu yılın ilk çeyreğinde negatif farklılaşan şirketlerin ortasında ilk sırayı alırken, Aydem Yenilenebilir yüzde 45 kayıp Aydem’i Odaş Elektrik takip etti.
Bankacılık sektörü ilk çeyrekte olumsuz ayrışan şubeler arasında yer aldı.
Ekonomi yönetiminin getirdiği düzenlemeler ve kredi-mevduat makasındaki negatif ayrışmanın banka hisseleri üzerindeki baskısı altındasol.
Bankacılık endeksi yılın ilk çeyreğini yüzde 11 kayıpla tamamlarken, hisselerin ortasında yükselen tek pay yüzde 3 civarında sınırlı faizle İş Bankası C hissesi oldu.
Halka arz hisselerine ilgi rekor seviyede
Yılbaşından bu yana toplam 10 halka arz gerçekleşti. Özellikle bireysel yatırımcıların halka arz talebi rekor seviyelere yükseldi.
Yılın ilk günlerinde halka arz edilen Oncosem hissesindeki kâr, ilk çeyrekte yüzde 700’ü aştı. Astor hissesinin getirisi yüzde 300’ü aşarken, SDT Space Defence hissesinin karı yine yüzde 300’e yaklaştı.
Borsada ilk çeyrekteki kaybın yanı sıra son dönemde düşük işlem hacmi dikkat çekici seviyeye ulaştı. Hisse senedi piyasasında işlem hacmi, yatırımcı sayısında rekor kırmasına rağmen Aralık ayındaki zirvesinden önemli ölçüde geriledi.